Τάρτα με κολοκύθια χωρίς φύλλο – η πιο εύκολη καλοκαιρινή κολοκυθόπιτα

Ξέρεις εκείνες τις μέρες που ανοίγεις το ψυγείο και σου κλείνουν το μάτι 4 κολοκυθάκια που έχουν αρχίσει να μελαγχολούν; Αυτή η τάρτα είναι η απάντηση. Χωρίς φύλλο, χωρίς κόπο, με γεύση που σε δικαιώνει.

Δείτε κι αυτές τις συνταγές με κολοκυθάκια:

Υλικά

  • 4 κολοκυθάκια (τριμμένα στον τρίφτη και στραγγισμένα καλά)
  • Λίγο αλάτι (για το στράγγισμα των κολοκυθιών)
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
  • 3 φύλλα δυόσμου (ψιλοκομμένα – ή 1/2 κ.γ. ξερός)
  • 1 φλ. του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 3 αυγά
  • 150-200 γρ. φέτα (τριμμένη ή θρυμματισμένη με τα χέρια)

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε τρίβοντας τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε στραγγιστήρι.
  2. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους. 
  3. Τα στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια ή με πετσέτα κουζίνας.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα φύλλα δυόσμου, τη ρίγανη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ελαιόλαδο και τα αυγά. 
  5. Προσθέτουμε τα καλά στραγγισμένα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε με κουτάλα ή σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί ένας πυκνός χυλός.
  6. Στο τέλος προσθέτουμε τη φέτα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα, προσέχοντας να μη λιώσει τελείως – θέλουμε να φαίνεται μέσα στην τάρτα.
  7. Στρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 26 εκ. με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. 
  8. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σταθεροποιηθεί η πίτα. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο μας.
  10. Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε – ζεστή, χλιαρή ή και κρύα είναι εξίσου απολαυστική!

Tips & Παραλλαγές

  • Μπορούμε να προσθέσουμε λίγη γραβιέρα για πιο πλούσια γεύση.
  • Αν θέλουμε πιο τραγανό αποτέλεσμα, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη φρυγανιά ή σουσάμι πριν το ψήσιμο.
  • Για πιο «λαδερή» εκδοχή, αυξάνουμε το λάδι στις 4-5 κουταλιές.
  • Ταιριάζει τέλεια με γιαούρτι ή μια σάλτσα με δυόσμο και λεμόνι.
Φρεσκοψημένη τάρτα με κολοκύθια και φέτα, χωρίς φύλλο, σερβιρισμένη σε ξύλινη επιφάνεια
Δημιουργός συνταγής: Theodosia Halvatzh