Πιροσκί με πατάτα


Μια συνταγή της κυρίας Theodwra Kermeniwth για ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Πιροσκί με πατάτα

Υλικά για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
650 ml χλιαρό νερό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κ.γ. αλάτι
1,5 κ.σ. ζάχαρη
75 ml ηλιέλαιο

Υλικά για τη γέμιση
Πατάτες βρασμένες
3 κ.σ ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Μέσα στο χλιαρό νερό λιώνουμε τη μαγιά.
Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι και ρίχνουμε λίγο - λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χεριά.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί περίπου μισή ώρα κι να ανέβει, έτσι πλάθεται πολύ εύκολα κι δεν θα σας μαζεύει.
Ανοίγουμε με πλάστη ένα φύλλο και με ένα μπολάκι κόβουμε στρογγυλά φυλλαράκια στο ίδιο μέγεθος και πάχος.
Βάζουμε την γέμιση και τυλίγουμε πιέζοντας καλά την ένωση.
Αφήνουμε πάλι να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν και μετά τηγανίζουμε ή ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς.