Υλικά για τα Ντόνατς:
- 1 φλ. τσαγιού χλιαρό γάλα
- 1/2 φλ. τσαγιού νερό
- 2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
- 6 κ.σ. ζάχαρη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το μισό από το αλεύρι και τη ζάχαρη.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει ελαφρά.
- Προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς το λιωμένο βούτυρο και το χλιαρό νερό, και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι σταδιακά, συνεχίζοντας να ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο πάχους 2 εκατοστών ή πιο χοντρό, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
- Με ένα ποτήρι κόβουμε δισκάκια ζύμης και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί.
- Αφήνουμε τα ντόνατς να φουσκώσουν για άλλη μισή ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε τα ντόνατς για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Συναρμολόγηση:
- Λιώνουμε κουβερτούρα γάλακτος σε μπεν μαρί και περιχύνουμε τα ψημένα ντόνατς με τη λιωμένη σοκολάτα.
- Πασπαλίζουμε με τρούφα σοκολάτας ή ζαχαρωτά της επιλογής μας για επιπλέον γεύση και υφή.
- Αν θέλουμε, προσθέτουμε κρέμα πατισερί επάνω από τα ντόνατς για ακόμα πιο πλούσια γεύση.
- Μπορούμε να δημιουργήσουμε διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας και τις προτιμήσεις μας.
Κρέμα Πατισερί
Μια πλούσια και αρωματική κρέμα που συνοδεύει τέλεια τα ντόνατς μας. Εύκολη στην παρασκευή και εξαιρετικά γευστική!
Υλικά:
- 1 λίτρο γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- 300 γραμμάρια ζάχαρη
- 4 κρόκοι αυγών
- 200 γραμμάρια βούτυρο
- 250 γραμμάρια αλεύρι
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα, τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια.
- Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει λίγο πριν το σημείο βρασμού.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς για να το ζεστάνουμε (θερμοκρασία ενοποίησης), και στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα των αυγών πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί και να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Σιγά σιγά, ρίχνουμε το μείγμα γάλακτος-αυγών στο μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Μόλις πήξει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Καλή απόλαυση!
