Μελιτζάνες παπουτσάκια και Μελιτζανοσαλάτα



Δύο συνταγές της κυρίας Effie Tsouras για ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ και ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ από την ομάδα στο Facebook Νοστιμιές


Μελιτζάνες παπουτσάκια

Για εμένα αυτό το φαγητό φέρνει στον νου την μαμά να ετοιμάζει ταψιά και μετά να πηγαίνουμε εκδρομές με τους συγγενείς, γεμίζοντας 2 πούλμαν και τα παπουτσάκια να γίνονται ανάρπαστα . Ή στην θάλασσα και να μαζεύουν αχινούς για μεζέ να συνοδέψουν το φαγητό μας ωραία χρόνια !!

Τσιγάρισα 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 σκελίδες σκόρδο όχι να πάρουν χρωμα, πρόσθεσα 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο να ψηθεί αλάτι, πιπέρι, κανέλα, λίγο τσίλι, αφού ψήθηκε καλά το έσβησα με 3/4 ποτήρι (νερού) άσπρο κρασί έβαλα 3/4 μπουκάλι χυμό τομάτας, έβγαλα αρκετό κιμά σε αυτό το στάδιο (πριν βάλω νερό ). 
Πάντα κανονίζω με το μάτι...πρόσθεσα στο λίγο κιμά μαϊντανό, φρέσκο δυόσμο, φρέσκια ρίγανη και 1/2 κούπα νερό να βράσει και να πιει όλα τα υγρά.
Στον υπόλοιπο κιμά έβαλα 2 ποτήρια νερό να βράσει, για αύριο.
Έκοψα 6 μελιτζάνες τους έβαλα αλάτι και λάδι πιπεριάς και τις έβαλα στον φουρνο στους 180 β, να ψηθούν.
Όταν τις έβγαλα άδειασα την ψύχα τους με κουτάλι, έκοψα λίγη από την ψύχα μελιτζανας και το έβαλα στον κιμά, και τις γέμισα.

Μπεσαμέλ
2 κουταλιές βούτυρο να λιώσει 4 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει, 1 αυγό, γάλα όσο πάρει.
Ανακατώνοντας συνέχεια πρόσθετα λίγο γάλα την φορά μέχρι να πάρει βράσει να μην είναι πολύ πηχτή!
Έβαλα 3/4 κούπας τριμμένο κεφαλοτύρι ανακάτωσα και έβαλα επάνω στον κιμά
Από πάνω λίγο κεφαλοτύρι
Πριν τα βάλω στον φουρνο έβαλα από πάνω λίγο λάδι πιπεριάς
και τα έψησα στους 180 β, να πάρουν λίγο χρώμα .



Μελιτζανοσαλάτα

Την ψίχα την έκοψα με το μαχαίρι και 1 πιπεριά ψημένη από βάζο σε μικρά κομματάκια, φυλλαράκια από φρέσκο κρεμμύδι, λίγο μαϊντανό αλάτι, πιπέρι.
Στο μούλτι έβαλα 1 σκελίδα σκόρδο, 20 ml μηλόξιδο και 40 ml λάδι πιπεριάς, τα χτύπησα για λίγο και περιέλουσα την σαλάτα.