
Μία απλή μαμαδίστικη Τούρτα αμυγδάλου με κρέμα βανίλιας!
100 γρ ζάχαρη
3 βανίλιες (τα καψουλακια)
120 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπέικιν παουντερ
1 ποτηράκι νερό
1 κουταλιά κονιάκ ή λίγη κανέλα
7 κουταλιές κοφτές άνθος αραβοσίτου
1 ποτηράκι κρασιού όχι καλά γεμάτο ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
2 κουταλάκια γλ εκχύλισμα βανίλιας
Έχουμε κοσκινισει το μπέικιν παουντερ με το αλεύρι και ρίχνουμε λίγο λίγο μέσα στα αυγά ανακατεύοντας απαλά .
Ρίχνουμε το μείγμα σε αποσπώμενη φόρμα που στον πάτο έχουμε βάλει αντικολητικο χαρτί ψησίματος και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά περίπου το δοκιμάζουμε με μαχαίρι και αν βγαίνει καθαρό το βγάζουμε από το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το κόβουμε σε τρεις δίσκους.
Καλύτερα είναι να το φτιάξουμε την προηγούμενη ημέρα.
Το αδειάζουμε σε άλλο σκεύος, καλύπτουμε με μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας μην πιάσει κρούστα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού κρυώσει ρίχνουμε τρεις τέσσερις κουταλιές σαντιγί και χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει
Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε
Μόλις αρχίζει να βράζει το τραβάμε από την φωτιά και ρίχνουμε το κονιάκ ή την κανέλα και αφήνουμε να κρυώσει.

Υλικά
Παντεσπάνι
5 αυγά100 γρ ζάχαρη
3 βανίλιες (τα καψουλακια)
120 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπέικιν παουντερ
Σιρόπι
1 ποτηράκι κρασιού ζάχαρη1 ποτηράκι νερό
1 κουταλιά κονιάκ ή λίγη κανέλα
Κρέμα
700 γρ γάλα7 κουταλιές κοφτές άνθος αραβοσίτου
1 ποτηράκι κρασιού όχι καλά γεμάτο ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
Σαντιγί
800 ml Κρέμα γάλακτος με 35 % λιπαρά3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
2 κουταλάκια γλ εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι
Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατεψουν ρίχνουμε και την βανίλια.Έχουμε κοσκινισει το μπέικιν παουντερ με το αλεύρι και ρίχνουμε λίγο λίγο μέσα στα αυγά ανακατεύοντας απαλά .
Ρίχνουμε το μείγμα σε αποσπώμενη φόρμα που στον πάτο έχουμε βάλει αντικολητικο χαρτί ψησίματος και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά περίπου το δοκιμάζουμε με μαχαίρι και αν βγαίνει καθαρό το βγάζουμε από το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το κόβουμε σε τρεις δίσκους.
Καλύτερα είναι να το φτιάξουμε την προηγούμενη ημέρα.
Για την κρέμα
Κρατάμε μία κούπα από το γάλα και το υπόλοιπο το βάζουμε με την ζάχαρη να ζεσταθεί , διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου με το γάλα που κρατήσαμε και το ρίχνουμε στο ζεστό ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράσει και να πήξει, το κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο όπως είναι ζεστό να λιώσει.Το αδειάζουμε σε άλλο σκεύος, καλύπτουμε με μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας μην πιάσει κρούστα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού κρυώσει ρίχνουμε τρεις τέσσερις κουταλιές σαντιγί και χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει
Για τη σαντιγί
Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με την άχνη και την βανίλια μέχρις να αφρατεψει και να κάνει μύτες, προσοχή εάν την χτυπήσουμε περισσότερο θα κόψει.Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε
Σιρόπι
Βάζουμε την ζάχαρη με το νερό να βράσουν.Μόλις αρχίζει να βράζει το τραβάμε από την φωτιά και ρίχνουμε το κονιάκ ή την κανέλα και αφήνουμε να κρυώσει.
Συναρμολόγηση
Σε μια πιατέλα βάζουμε τον ένα δίσκο από το παντεσπάνι αλείφουμε με σιρόπι και βάζουμε μια στρώση από την κρέμα, επάνω στην κρέμα μια στρώση σαντιγί, κατόπιν πάλι παντεσπάνι, σιρόπι, κρέμα, σαντιγί και τελειώνουμε με παντεσπάνι, σιρόπι, σαντιγί γαρνίρουμε με φιλέ αμυγδάλου και κερασάκια γλυκό του κουταλιού.
Δημιουργός συνταγής: Litsa Kokkoni