Σπιτικά λουκάνικα



Μια συνταγή της κυρίας Gogo Samiou για ΣΠΙΤΙΚΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Σπιτικά λουκάνικα

Μόλις μάζεψα τα λουκανικάκια μου που είχα φτιάξει την περασμένη εβδομάδα και είναι τέλεια!!
Σε λίγο θα μπουν σε σακουλάκια και μετά στην κατάψυξη !!
Σπιτικά λουκάνικα με πορτοκάλι χοιρινά !!!

Υλικά
3 κιλά κρέας σπάλα
2 kg πανσέτα
1 kg λίπος
ξύσμα από 5 πορτοκάλια
Εντεράκια χοιρινά αλατισμένα.

Από μυρωδικά
5 κουτ σούπας θυμάρι,
5κουτ ρίγανη,
3 κουτ τριμμένο μπαχάρι ,
3 κουτ τριμμένο κύμινο,
3 κουτ σκόνη σκόρδου,
3κουτ γλυκιά πάπρικα,
3κουτ μιχ μπαχαρικών για χοιρινό κρέας,
ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΥΤ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ
2 κουταλιές σούπας μπούκοβο
1 κουτ γλυκάνισο
αλάτι μπόλικο
λίγο μαύρο πιπέρι.!

Εκτέλεση
Λέτε στο Χασάπη σας να σας κάνει κιμά το κρέας και να σας το περάσει από το πρώτο δόντι της μηχανής, δηλαδή το πιο χονδρό για να έχει χοντρά κομματάκια κρέας μέσα και μόνο μια φορά Ανακατεύετε το ξύσμα πορτοκαλιού μαζί με το κρέας σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνετε τα μυρωδικά σας ζυμώνετε πάρα πολύ καλά το κρέας να πάει παντού.
Παίρνετε ένα μικρο κομμάτι από το μείγμα και το τηγανίζετε με λίγο λάδι για να δοκιμάσετε αν είναι εντάξει στα μπαχαρικά, και σύμφωνα με τα γούστα σας συμπληρώνεται εάν χρειαστεί κάτι η αλάτι. Εάν έχετε δική σας μηχανή περνάτε τα εντεράκια στη μηχανή και τα γεμίζετε.
Εγώ σε αυτή την περίπτωση δεν είχα μηχανή όμως έχω ένα χωνί επαγγελματικό από το χασάπη μου και έτσι πάνω σε αυτό το χωνί πέρασα το έντερο έδεσα από κάτω και σιγά-σιγά έριχνε το κρέας μέσα και τάπωνα με το χέρι μου και τα γέμισα.
Δεν τα έκανα πάρα πολύ χοντρά για να αργάσουν γρήγορα, τον αέρα που πιάνουν τα λουκάνικα μέσα τον τρυπάτε με μία βελόνα και τρυπάτε πάντα πάνω στο κρέας για να μη σπάσει το έντερο.
Τέλος κρεμάστε τα λουκάνικα σε σκιερό μέρος να παίρνει αέρα συνέχεια, και κάθε μέρα τα γυρίζετε ,γιατί κάτω από το καλάμι εκεί που ακουμπάει μπορεί να σας χαλάσουν .
Οπότε τα γυρνάτε κάθε μέρα.
Εγώ προσωπικά τα έβαζα σε δωμάτιο και δίπλα στο παράθυρο και είχα μέρα-νύχτα την πόρτα ανοιχτή δίπλα σε σήτα ούτω σώστε να παίρνουν αέρα και να ξεραθούν πολύ πολύ γρήγορα πέντε με έξι μέρες είναι αρκετές και μετά τα μαζεύεται, τα βάζετε σε σακουλάκια σε μερίδες και τα φυλάτε στην κατάψυξη για να έχετε όλο τον χρόνο νόστιμα σπιτικά λουκάνικα .!!
Στο ψήσιμο προτιμάτε το κάρβουνο!!!