Ντοματόπιτα (νηστίσιμη)



ΝΤΟΜΑΤΟΠΙΤΑ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ)

Για ταψί 35εκ.

Για την ζύμη:
4 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι μαγιά
λίγο αλάτι
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. βιτάμ soft
1 κούπα νερό χλιαρό

Για την σάλτσα
1 κιλό ντομάτες φρέσκιες λίγο πολτοποιημένες στο multi (χωρίς την φλούδα)
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1/4 της κούπας ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτα
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
θυμάρι

Ανακατεύουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, τη μαγιά κ το αλάτι. 
Στη μέση κάνουμε ένα λάκκο και ρίχνουμε το μέλι, το βιτάμ, προσθέτουμε το χλιαρό νερό κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε ώσπου η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. 
Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλο αλεύρι, σιγά σιγά με το ζύμωμα θα ξεκολλάει απ' τα χέρια.
Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη μέσα στην λεκανίτσα και την αφήνουνε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την σάλτσα, σοτάροντας ελαφρά το σκόρδο στο λάδι και αφού προσθέσουμε όλα τα υλικά την αφήνουμε να σιγοβράσει ώσπου να δέσει.
Αλείφουμε το ταψί με λίγο βούτυρο, ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια, απλώνουμε την σάλτσα ντομάτας από πάνω, πασπαλίζουμε με ρίγανη και θυμάρι και ψήνουνε στους 200 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Αν θελήσετε να κάνετε σε μικρότερο ταψί θα χρησιμοποιήσετε τα μισά ακριβώς υλικά της ζύμης.


Credits:
Λένα Χριστοπούλου
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ