
Μια συνταγή για ΚΑΛΤΣΟΥΝΑΚΙΑ ΚΡΗΤΙΚΑ από τη σελίδα στο
Facebook Wonderful
Sense
2 αβγά
2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος (ή αποξηραμένος)
αλάτι, πιπέρι
σουσάμι (προαιρετικά)
2 αβγά
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
νερό όσο χρειάζεται η ζύμη για να δουλεύεται καλά
λίγο αλάτι
1 κρόκος αβγού για την επάλειψη
• Σε βαθύ σκεύος ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας καλά το ανθότυρο, τον δυόσμο, τα αβγά, το αλάτι και το πιπέρι.
• Στη συνέχεια, φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο, ανακατεύοντας όλα τα υλικά και πλάθοντας καλά το ζυμάρι, ώστε να δουλεύεται χωρίς να κολλάει στα χέρια.
• Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη ένα λεπτό φύλλο.
• Με ένα φορμάκι μεταλλικό ή ένα μπολάκι κόβουμε στρογγυλά κομμάτια.
• Στο κέντρο κάθε κομματιού βάζουμε από μία γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση.
• Διπλώνουμε το καλτσουνάκι στα τέσσερα, πιέζοντας τις άκρες για να κλείσουμε μέσα τη γέμιση.
• Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψί και τοποθετούμε τα καλτσουνάκια, αλείφοντάς τα από πάνω με τον κρόκο του αβγού με τη βοήθεια ενός πινέλου. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με σουσάμι.
• Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C και μόλις ροδοκοκκινίσουν, τα τοποθετούμε σε μια όμορφη πιατέλα και τα σερβίρουμε ζεστά (αλλά και όταν κρυώσουν).
Υλικά (για 4 άτομα)
Για τη γέμιση
1 κιλό καλό ανθότυρο2 αβγά
2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος (ή αποξηραμένος)
αλάτι, πιπέρι
σουσάμι (προαιρετικά)
Για το φύλλο
1/2 κιλό αλεύρι2 αβγά
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
νερό όσο χρειάζεται η ζύμη για να δουλεύεται καλά
λίγο αλάτι
1 κρόκος αβγού για την επάλειψη
Εκτέλεση
• Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού λιώνουμε το ανθότυρο και στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τον δυόσμο πάνω σε ξύλο κοπής.• Σε βαθύ σκεύος ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας καλά το ανθότυρο, τον δυόσμο, τα αβγά, το αλάτι και το πιπέρι.
• Στη συνέχεια, φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο, ανακατεύοντας όλα τα υλικά και πλάθοντας καλά το ζυμάρι, ώστε να δουλεύεται χωρίς να κολλάει στα χέρια.
• Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη ένα λεπτό φύλλο.
• Με ένα φορμάκι μεταλλικό ή ένα μπολάκι κόβουμε στρογγυλά κομμάτια.
• Στο κέντρο κάθε κομματιού βάζουμε από μία γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση.
• Διπλώνουμε το καλτσουνάκι στα τέσσερα, πιέζοντας τις άκρες για να κλείσουμε μέσα τη γέμιση.
• Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψί και τοποθετούμε τα καλτσουνάκια, αλείφοντάς τα από πάνω με τον κρόκο του αβγού με τη βοήθεια ενός πινέλου. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με σουσάμι.
• Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C και μόλις ροδοκοκκινίσουν, τα τοποθετούμε σε μια όμορφη πιατέλα και τα σερβίρουμε ζεστά (αλλά και όταν κρυώσουν).