Σπιτικό Ψωμί

ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ


Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Χλιαρό νερό (περίπου 550 - 600 ml)
  • Επιπλέον αλεύρι για το πλάσιμο


Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ξηρή μαγιά με λίγο από το χλιαρό νερό και μια πρέζα ζάχαρη. 
  2. Αφήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει, σημάδι ότι η μαγιά είναι ενεργή.
  3. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. 
  4. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο χλιαρό νερό. 
  5. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με ένα μίξερ χειρός με γάντζο ζύμης, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. 
  6. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.
  7. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  8. Αλευρώνουμε έναν καθαρό πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε τη ζύμη. 
  9. Χωρίζουμε σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος των καρβελιών και των μπαγκετών που θέλουμε. 
  10. Πλάθουμε κάθε κομμάτι δίνοντάς του το επιθυμητό σχήμα.
  11. Τοποθετούμε τα ψωμιά σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας αρκετό χώρο μεταξύ τους. 
  12. Χαράζουμε την επιφάνεια με ένα κοφτερό μαχαίρι, ψεκάζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. 
  13. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν ξανά.
  14. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  15. Ψήνουμε τα ψωμιά για περίπου 30-45 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν και να ακούγεται ένας ήχος όταν χτυπάμε την κόρα από κάτω.
  16. Αφήνουμε τα ψωμιά να κρυώσουν εντελώς σε μια σχάρα πριν τα κόψουμε και τα αποθηκεύσουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο.

Συμβουλές:

  • Η ποσότητα του νερού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος του αλευριού και τις συνθήκες υγρασίας.
  • Όπως σε όλες τις ζύμες, η θερμοκρασία του νερού και του περιβάλλοντος είναι σημαντική για την ενεργοποίηση της μαγιάς. Προσοχή να μην είναι πολύ καυτό το νερό γιατί θα "καεί" η μαγιά και δε θα φουσκώσει.
  • Το ζύμωμα είναι απαραίτητο για να αναπτυχθεί η γλουτένη και να αποκτήσει η ζύμη την ελαστικότητά της.
  • Είναι σημαντικό να αφήνεις τη ζύμη να φουσκώσει επαρκώς και στις δύο φάσεις.
  • Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος των ψωμιών και τον φούρνο.

Επιπλέον ιδέες:

  • Πρόσθεσε στη ζύμη σου ξηρούς καρπούς, σπόρους, βότανα ή μπαχαρικά, για να δημιουργήσεις διαφορετικές γεύσεις.
  • Πειραματίσου με διάφορα σχήματα ψωμιού, όπως στρογγυλά, οβάλ ή πλεξούδες.
  • Πρόσθεσε στη ζύμη σου τυρί, λαχανικά ή αλλαντικά για να δημιουργήσεις γεμιστά ψωμιά.

ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

Δημιουργός συνταγής: Zoi Papadopoulou

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget