
ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Χλιαρό νερό (περίπου 550 - 600 ml)
- Επιπλέον αλεύρι για το πλάσιμο
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ξηρή μαγιά με λίγο από το χλιαρό νερό και μια πρέζα ζάχαρη.
- Αφήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει, σημάδι ότι η μαγιά είναι ενεργή.
- Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο χλιαρό νερό.
- Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με ένα μίξερ χειρός με γάντζο ζύμης, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αλευρώνουμε έναν καθαρό πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε τη ζύμη.
- Χωρίζουμε σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος των καρβελιών και των μπαγκετών που θέλουμε.
- Πλάθουμε κάθε κομμάτι δίνοντάς του το επιθυμητό σχήμα.
- Τοποθετούμε τα ψωμιά σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας αρκετό χώρο μεταξύ τους.
- Χαράζουμε την επιφάνεια με ένα κοφτερό μαχαίρι, ψεκάζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν ξανά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Ψήνουμε τα ψωμιά για περίπου 30-45 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν και να ακούγεται ένας ήχος όταν χτυπάμε την κόρα από κάτω.
- Αφήνουμε τα ψωμιά να κρυώσουν εντελώς σε μια σχάρα πριν τα κόψουμε και τα αποθηκεύσουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο.
Συμβουλές:
- Η ποσότητα του νερού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος του αλευριού και τις συνθήκες υγρασίας.
- Όπως σε όλες τις ζύμες, η θερμοκρασία του νερού και του περιβάλλοντος είναι σημαντική για την ενεργοποίηση της μαγιάς. Προσοχή να μην είναι πολύ καυτό το νερό γιατί θα "καεί" η μαγιά και δε θα φουσκώσει.
- Το ζύμωμα είναι απαραίτητο για να αναπτυχθεί η γλουτένη και να αποκτήσει η ζύμη την ελαστικότητά της.
- Είναι σημαντικό να αφήνεις τη ζύμη να φουσκώσει επαρκώς και στις δύο φάσεις.
- Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος των ψωμιών και τον φούρνο.
Επιπλέον ιδέες:
- Πρόσθεσε στη ζύμη σου ξηρούς καρπούς, σπόρους, βότανα ή μπαχαρικά, για να δημιουργήσεις διαφορετικές γεύσεις.
- Πειραματίσου με διάφορα σχήματα ψωμιού, όπως στρογγυλά, οβάλ ή πλεξούδες.
- Πρόσθεσε στη ζύμη σου τυρί, λαχανικά ή αλλαντικά για να δημιουργήσεις γεμιστά ψωμιά.

Δημιουργός συνταγής: Zoi Papadopoulou
