20 + 1 Μυστικά μαγειρικής



20 + 1 Μυστικά μαγειρικής 
από τη σελίδα coozina.gr


Η μαγειρική είναι μια τέχνη που χρειάζεται αγάπη, μεράκι αλλά και εμπειρία που θα μας βοηθήσει να επιτυγχάνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Βέβαια η εμπειρία προϋποθέτει χρόνο και αφοσίωση. Τα καλά νέα είναι πως συγκεντρώσαμε μερικά σημαντικά μαγειρικά μυστικά για να μην χρειαστεί να γεράσετε στις κουζίνες για να τα μάθετε.

1. Δεν ξεχνάμε ποτέ μα ποτέ την προετοιμασία. Δεν θα έχουμε καθόλου άγχος στη μαγειρική μας ζωή, αν κάνουμε την προετοιμασία μας μια μέρα πριν. Έτσι θα νιώθουμε σαν τους πιο οργανωμένους μάγειρες του κόσμου.

2. Όσο πιο μικρό είναι αυτό που θέλουμε να ψήσουμε τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η θερμοκρασία που θα το ψήσουμε. Για παράδειγμα, τα μίνι μπισκότα ψήνονται στους 260 βαθμούς, για μόλις 4΄.

3. Αποθηκεύουμε τα μπαχαρικά σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, όχι πάνω από την εστία. Η υγρασία, το φως και η ζέστη θα αλλοιώσει πολύ σύντομα τη γεύση τους.

4. Μπορούμε να δώσουμε γεύση σε σαλάτες και βινεγκρέτ απλά τρίβοντας με ψιλό τρίφτη λαχανικά. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ντρέσινγκ πορτοκάλι-μάραθο απλά προσθέτοντας τριμμένο μάραθο και ξύσμα πορτοκάλι σε μια απλή βινεγκρέτ.

5. Προετοιμάζουμε μεγάλες ποσότητες ζωμού και τις καταψύχουμε σε πλαστικά σακουλάκια ή παγοθήκες. Έτσι, όταν θα θέλουμε να προσθέσουμε ζωμό σε σούπες ή βραστά λαχανικά, θα προσθέτουμε ένα παγάκι ή ένα σακουλάκι ζωμό.

6. Αν πρόκειται να κάνουμε το τραπέζι σε κάποιο σημαντικό, για εμάς, πρόσωπο - είτε είναι το αφεντικό μας είτε η νέα μας σχέση - καλό θα ήταν να μην δοκιμάζουμε ταυτόχρονα ένα νέο υλικό και μια νέα συνταγή.

7. Βράζουμε τα ζυμαρικά για 1' λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο τους. Τα τελειώνουμε σε τηγανιά μαζί με τη σάλτσα.

8. Όταν φτιάχνουμε τηγανητά αυγά μάτια, μπορούμε να ντεγλασάρουμε το τηγάνι με ξύδι και έπειτα να περιχύσουμε τα αυγά με αυτή τη σάλτσα η οποία θα δώσει άλλη διάσταση στο απλό αυτό πιάτο.

9. Αν πιάσουμε σκόρδο στα χέρια μας, καλό θα ήταν έπειτα, να τα τρίψουμε στην ανοξείδωτη επιφάνεια του νεροχύτη για 30 δεύτερα, πριν τα πλύνουμε. Με αυτό τον τρόπο θα απομακρυνθεί η δυσάρεστη μυρωδιά τους.

10. Μαρινάδα με αλατόνερο, ονομάζεται το μυστικό που δίνει στα πουλερικά απίθανη γεύση.

11. Αν καθώς σοτάρουμε μια πρώτη ύλη, διαπιστώσουμε πως πρέπει να προσθέσουμε και άλλο λάδι, τότε προσθέτουμε ρίχνοντάς το περιμετρικά στις άκρες του σκεύους. Με αυτό τον τρόπο το λάδι προλαβαίνει να πιάσει θερμοκρασία που χρειάζεται μέχρι να φτάσει στην πρώτη ύλη.

12. Όταν προετοιμάζουμε φριτούρες, καλό θα ήταν να βάζουμε στο καυτό λάδι, το τρόφιμο που θέλουμε να τηγανίσουμε, κρατώντας το με μακριά τσιμπίδα. Να το κρατάμε μέσα στο λάδι για 5' με την τσιμπίδα ώστε να θωρακιστεί εξωτερικά και να μην κολλήσει στο σκεύος ή σε άλλα τρόφιμα και ύστερα να το αφήνουμε να γίνει.

13. Για πλούσια, κρεμώδη και υγιεινά ντρέσινγκ, αντικαθιστούμε τη μισή ποσότητα μαγιονέζας με στραγγιστό γιαούρτι.

14. Πριν ψιλοκόψουμε αρωματικά, απλώνουμε λίγο αλάτι στην επιφάνεια κοπής για να μην πετάγονται παντού κομματάκια.

15. Για λαχταριστά σάντουιτς, απλώνουμε τη μαγιονέζα ή οποιαδήποτε άλλη σος, σε όλη την επιφάνεια του ψωμιού. Οι περισσότεροι, λόγω βιασύνης ρίχνουν όλη την ποσότητα στη μέση του ψωμιού. Έτσι όμως δεν υπάρχει γεύση σε κάθε μπουκιά.

16. Δεν χρειάζεται να μαγειρεύουμε πάντα, με πολλά ή περίεργα υλικά. Το πιο σημαντικό είναι να αγοράζουμε φρέσκες πρώτες ύλες από παραγωγούς. Ακόμα και αν μας λείπει κάποιο υλικό από μια συνταγή, μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε παραλείποντας ή αντικαθιστώντας το.

17. Θα πρέπει να καρυκεύουμε το κρέας και τα ψάρια με ομοιόμορφο τρόπο. Δηλαδή, απλώνοντας αλάτι και πιπέρι σε όλη την επιφάνειά τους. Έτσι δεν θα έχουμε κάποιες πιο έντονες γευστικά μπουκιές και κάποιες ανάλατες.

18. Για καλύτερα αποτέλεσμα όταν φτιάχνουμε αρτοσκευάσματα, αφήνουμε τα αυγά και το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.

19. Οι σπιτικές βινεγκρέτ έχουν λιγότερα υλικά και καλύτερη γεύση από εκείνες του εμπορίου. Δεν χρειάζεται καν να τις χτυπήσουμε, αρκεί να προσθέσουμε τα υλικά σε ένα αεροστεγές shaker και να το ανακινήσουμε με τον τρόπο που φτιάχνουμε τα coctails.

20. Για γρήγορα καθημερινά γεύματα, όταν μας έχουν για παράδειγμα περισσέψει μακαρόνια και θα θέλαμε μια γρήγορη σάλτσα για τα συνοδεύσουμε, θα ήταν καλό αν κρατούσαμε στην κατάψυξη απομεινάρια από σάλτσες που μας έχουν ξεμείνει από άλλες φορές, Έτσι, αν τις έχουμε σε παγάκια, θα μπορούμε να ξεπαγώσουμε μια σάλτσα για τα μακαρόνια μας, στο πι και φι.

21. Όταν ζυμώνουμε κιμά για μπιφτέκια ή κεφτεδάκια, η δυσκολία που συχνά αντιμετωπίζουμε είναι πως επειδή είναι ωμό κρέας, δεν μπορούμε να το δοκιμάσουμε για να δούμε τι γεύση έχει. Έτσι μπορούμε να πάρουμε ένα μικρό τηγάνι και να τηγανίσουμε μικρή ποσότητα από τον κιμά μας για να μπορούμε να δοκιμάσουμε και να δούμε αν χρειάζεται περισσότερα καρυκεύματα ή οτιδήποτε άλλο.