Χαλουμωτές με γιαούρτι



Μια συνταγή του κυρίου tasosgiatsis για ΧΑΛΟΥΜΩΤΕΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ από την ομάδα στο Facebook ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ


Χαλουμωτές με γιαούρτι

1 κιλό αλεύρι Χωριάτικο
11 γρ. μαγιά ξηρή
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές δυόσμο αποξηραμένο
½ φλ. σπορέλαιο
½ φλ. γιαούρτι στραγγιστό
1 και 2/3 φλ. νερό χλιαρό
500 γρ. χαλούμι κομμένο σε κύβους

Σε ένα μπολ βάζετε τη μαγιά, τη ζάχαρη και προσθέτετε το νερό.
Ανακατεύετε και αφήνετε στην άκρη για 5 λεπτά να φουσκώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι, το αλάτι και το δυόσμο.
Ανακατεύετε, προσθέτετε το σπορέλαιο και ρυζιάζετε.
Δηλαδή, τρίβετε το μίγμα με τις παλάμες σας μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα.
Μετά, βάζετε το γιαούρτι και λίγο – λίγο το μίγμα της μαγιάς και ζυμώνετε.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να κολλά ελάχιστα στα χέρια.
Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και κουβέρτα και το αφήνετε στην άκρη να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε ένα μεγάλο φύλλο και απλώνετε μέσα το χαλούμι.
Κλείνετε από τη μία πλευρά μέχρι τη μέση και μετά από την άλλη πλευρά καλύπτετε καλά το φύλλο.
Ρολάρετε και κόβετε τη ζύμη σε έξι κομμάτια, θα έχει περίπου 6εκ. το κάθε κομμάτι.
Παίρνετε ένα κομμάτι και σχηματίζετε μία ομοιόμορφη στρογγυλή χαλουμωτή προσέχοντας να μη βγει το χαλούμι απέξω.
Τη βάζετε σε ένα ταψί στο οποίο έχετε στρώσει αντικολλητική λαδόκολλα
Επαναλαμβάνετε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη.
Σκεπάζετε τις χαλουμωτές και τις αφήνετε στην άκρη σκεπασμένες με πετσέτα να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και ψήνετε τις χαλουμωτές για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Αν θέλετε να είναι πιο τραγανές τις αλείφετε με λάδι.