ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΑΙ ΣΠΥΡΩΤΟ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ
Σήμερα φτιάχνουμε λατρεμένο γιουβέτσι στο φούρνο με μοσχάρι, σπυρωτό κριθαράκι και μελωμένη σάλτσα.
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 καρότο
- 1 κομμάτι σελινόριζα
- 1 κομμάτι πράσο
- 1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 συσκευασίες ντοματάκια ολόκληρα ή τριμμένη ντομάτα
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 500 γραμ. κριθαράκι χοντρό
Για το σερβίρισμα προαιρετικά
- κεφαλοτύρι τριμμένοή ξερή μυζήθρα τριμμένη
Εκτέλεση
- Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
- Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά γύρω γύρω το κρέας, περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Προσθέτουμε τριμμένα στο τρίφτη τα λαχανικά, το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο, τη σελινόριζα και ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη δάφνη και το νερό.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα.
- Προς το τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε.
- Σε αυτό το σημείο μπορούμε να αφήσουμε το κρέας να κρυώσει και να ολοκληρώσουμε το γιουβέτσι με το κριθαράκι λίγο πριν σερβίρουμε.
- Ρίχνουμε το κρέας με τη σαλτσα στο ταψι και προσθέτουμε 1-2 ποτήρια νερό.
- Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Εν τω μεταξύ σε κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε το κριθαράκι.
- Αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά και το σουρώνουμε.
- Το προσθέτουμε στο ταψί – η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι, για αυτό εάν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό-.
- Ψήνουμε στο φούρνο για ακριβώς 20 λεπτά στους 170 βαθμούς στον αέρα.
- Όταν βγάζουμε το γιουβέτσι από το φούρνο το κριθαράκι κρατάει λίγο και είναι ζουμερό.
- Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 10 λεπτά.
- Στη συνέχεια, μόλις τραβήξει τα υγρά του, το σερβίρετε με τριμμένο τυρί.
Tips:
- Όταν δεν είναι η εποχή της σελινόριζας μπορούμε να βάλουμε κολοκυθάκι ή μελιτζάνα.
- Μπορούμε να ζεστάνουμε το γιουβέτσι με λίγο νερό στο φούρνο για 10-15 λεπτά.
Γιουβέτσι με μοσχάρι και σπυρωτό κριθαράκι