Γιουβέτσι με μοσχάρι και σπυρωτό κριθαράκι



ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΑΙ ΣΠΥΡΩΤΟ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ

Σήμερα φτιάχνουμε λατρεμένο γιουβέτσι στο φούρνο με μοσχάρι, σπυρωτό κριθαράκι και μελωμένη σάλτσα.

Υλικά για 4 μερίδες
1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 καρότο
1 κομμάτι σελινόριζα
1 κομμάτι πράσο
1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
2 συσκευασίες ντοματάκια ολόκληρα ή τριμμένη ντομάτα
1 δαφνόφυλλο
1 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 γραμ. κριθαράκι χοντρό

Για το σερβίρισμα προαιρετικά
κεφαλοτύρι τριμμένο ή ξερή μυζήθρα τριμμένη

Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. 
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά γύρω γύρω το κρέας, περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. 
Προσθέτουμε τριμμένα στο τρίφτη τα λαχανικά, το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο, τη σελινόριζα και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί για 2-3 λεπτά. 
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη δάφνη και το νερό. 
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα. 
Προς το τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε.
Σε αυτό το σημείο μπορούμε να αφήσουμε το κρέας να κρυώσει και να ολοκληρώσουμε το γιουβέτσι με το κριθαράκι λίγο πριν σερβίρουμε.
Ρίχνουμε το κρέας με τη σαλτσα στο ταψι και προσθέτουμε 1-2 ποτήρια νερό. 
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και αφήνουμε να πάρει βράση. 
Εν τω μεταξύ σε κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε το κριθαράκι. 
Αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά και το σουρώνουμε. 
Το προσθέτουμε στο ταψί – η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι, για αυτό εάν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό-. 
Ψήνουμε στο φούρνο για ακριβώς 20 λεπτά στους 170 βαθμούς στον αέρα.
Όταν βγάζουμε το γιουβέτσι από το φούρνο το κριθαράκι κρατάει λίγο και είναι ζουμερό. 
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια, μόλις τραβήξει τα υγρά του, το σερβίρετε με τριμμένο τυρί.

Tips:
Όταν δεν είναι η εποχή της σελινόριζας μπορούμε να βάλουμε κολοκυθάκι ή μελιτζάνα.
Μπορούμε να ζεστάνουμε το γιουβέτσι με λίγο νερό στο φούρνο για 10-15 λεπτά.


Credits: 
Γιουβέτσι με μοσχάρι και σπυρωτό κριθαράκι