Τηγανιτά κολοκυθάκια με σπιτικό τζατζίκι

Υλικά

Για τα κολοκυθάκια

  • Κολοκυθάκια (όσα θέλουμε) 
  • Αλάτι 
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • Νερό (σε μπολ) 
  • Καυτό λάδι για τηγάνισμα

Για το τζατζίκι

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο 
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο (ή περισσότερη, αν μας αρέσει πιο δυνατό) 
  • 1 μικρό αγγουράκι, τριμμένο και καλά στραγγισμένο 
  • 1 κουταλάκι ξίδι (λευκό ή μηλόξιδο) 
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο 
  • Αλάτι, κατά βούληση

Εκτέλεση

Για τα κολοκυθάκια

  1. Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ή ροδέλες, ανάλογα με το σχήμα που μας αρέσει. 
  2. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι ή σε ένα μπολ για περίπου 20-30 λεπτά, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους και να στραγγίξουν. 
  3. Στη συνέχεια, τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. 
  4. Τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι. 
  5. Ένα-ένα, τα βουτάμε για μια στιγμή σε μπολ με καθαρό νερό και τα ρίχνουμε αμέσως σε καυτό λάδι. 
  6. Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανά. 
  7. Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι. 

Για το τζατζίκι

  1. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το γιαούρτι. 
  2. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, το σκόρδο πολτοποιημένο, το αγγουράκι καλά στραγγισμένο, το ξίδι και το ελαιόλαδο. 
  3. Αλατίζουμε ελαφρώς και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
  4. Το βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα πριν το σερβίρισμα, για να δέσουν οι γεύσεις.

Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια ζεστά, παρέα με το τζατζίκι σε μπολάκι.
Ταιριάζουν ιδανικά με ένα ποτήρι λευκό κρασί ή ούζο στη δροσιά του μπαλκονιού.


Δημιουργός συνταγής: αναστ γεώ