Υλικά
Για τα κολοκυθάκια
- Κολοκυθάκια (όσα θέλουμε)
- Αλάτι
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Νερό (σε μπολ)
- Καυτό λάδι για τηγάνισμα
Για το τζατζίκι
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο (ή περισσότερη, αν μας αρέσει πιο δυνατό)
- 1 μικρό αγγουράκι, τριμμένο και καλά στραγγισμένο
- 1 κουταλάκι ξίδι (λευκό ή μηλόξιδο)
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- Αλάτι, κατά βούληση
Εκτέλεση
Για τα κολοκυθάκια
- Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ή ροδέλες, ανάλογα με το σχήμα που μας αρέσει.
- Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι ή σε ένα μπολ για περίπου 20-30 λεπτά, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους και να στραγγίξουν.
- Στη συνέχεια, τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
- Τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Ένα-ένα, τα βουτάμε για μια στιγμή σε μπολ με καθαρό νερό και τα ρίχνουμε αμέσως σε καυτό λάδι.
- Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανά.
- Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.
Για το τζατζίκι
- Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το γιαούρτι.
- Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, το σκόρδο πολτοποιημένο, το αγγουράκι καλά στραγγισμένο, το ξίδι και το ελαιόλαδο.
- Αλατίζουμε ελαφρώς και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Το βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα πριν το σερβίρισμα, για να δέσουν οι γεύσεις.
Ταιριάζουν ιδανικά με ένα ποτήρι λευκό κρασί ή ούζο στη δροσιά του μπαλκονιού.
Δημιουργός συνταγής: αναστ γεώ