Κουλούρια Θεσσαλονίκης



ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πολύ νόστιμα, τραγανά και μαστιχωτά!
Ό,τι πρέπει για κολατσιό, γεμισμένα με τυρί κρέμα, πραλινα, σκέτα ή ό,τι άλλο θέλετε!

Υλικά
150 γρ. αλεύρι σκληρό
350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
7 γρ. αλάτι
40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
300 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
16 γρ. μαγιά ξηρή

Επικάλυψη
70 γρ. νερό
50 γρ. μέλι
200 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5 - 6 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.
Προσθέτουμε στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι σκληρό, το αλεύρι γ.ο.χ., τη ζάχαρη και το αλάτι) και τα χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7 - 8 λεπτά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, ελαστική και εύκολη στο δούλεμά της. Η ζύμη θα ξεκινάει να ξεκολλάει από τον πάτο.
Λαδώνουμε τα τοιχώματα ενός μπολ και μεταφέρουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντάς το με μία μεμβράνη για 30’- 1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Βάζουμε σε ένα ρηχό μεγάλο πιάτο το σουσάμι και σε ένα βαθύ πιάτο διαλύουμε το μέλι στο νερό. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια 90 γραμμαρίων και πλάθουμε τα κουλούρια.
Έπειτα τα βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά στο σουσάμι.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, σε προθερμασμενο φούρνο για περίπου 25 - 30 λεπτά.


Credits:
Eleni Kalaitzidou
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Κουλούρια Θεσσαλονίκης