Κανταΐφι



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΚΑΝΤΑΪΦΙ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Κανταΐφι

Υλικά
1 πακέτο κανταΐφι 500 γρ.
200 γρ. λιωμένο βούτυρο αγελάδος Δωδώνη

Για τη γέμιση
200 γρ.καρυδι όχι πολύ χοντροκομμένο(ούτε σκόνη)
2 κ.σ φρυγανιά τριμμένη
1 κ.γ ζάχαρη
1 κ.γ κανέλα ( γεμάτη γεμάτη)

Σιρόπι
4 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
Χυμό από ένα λεμόνι και τη φλούδα του.

Εκτέλεση
Ετοιμάζω τη γέμιση μου ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζι.
Λιώνω το βουτυράκι και βουτυρώνω με πινέλο ένα ταψάκι .
Αφρατεύω το κανταΐφι μου και παίρνω τόσο μαλλάκι όσο να μας βγει ένα κανονικό ατομικό κανταιφάκι.
Γεμίζω με 1 κ.γ γεμάτη από τη γέμιση μου.
Βρέχω με λίγο βουτυράκι με το πινέλο μου τη γέμιση μου και ξεκινάω να τυλίγω το κανταΐφι προσπαθώντας να κλείσω τη γέμιση και από το πλάι.
Τοποθετώ στο ταψί μου τα καταιφάκια δίπλα δίπλα έτσι όμως ώστε να μην τα στριμώξω,δεν φεύγουν θέλουν λίιιιγο αέρα.
Βουτυρώνω τα κανταιφάκια μου καλά από πάνω( να εισχωρήσει και λίγο βουτυράκι μέσα)και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 165 βαθμούς για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Θέλουμε να ψηθούν μέχρι μέσα και ίσα που να χρυσίσουν.
Όσο ψήνονται τα κανταιφακια βράζω το σιρόπι μου με όλα τα υλικά εξ αρχής για 6 λεπτά.
Βγάζω το γλυκό και όπως είναι καυτό σιροπιάζω με το σιρόπι μου ζεστό ( σχεδόν καυτό).
Αφήνω να τραβήξει όλη νύχτα .

Μικρά μυστικά
Το ψήσιμο παίζει σημαντικό ρόλο έτσι ώστε όταν το σιροπιάσετε να μην λασπώσει και μαλακώσει το κανταΐφι.
Για να σιροπιαστεί καλά αφού έχει ψηθεί σωστά το κανταΐφι θα πρέπει να είναι και το σιρόπι σχεδόν καυτό και το γλυκό όπως βγει από το φούρνο.
Θα ακούσετε τον χαρακτηριστικό ήχο του τσιτσιρίσματος.
Έτσι σιροπιάζεται ωραία μέχρι μέσα και δεν λασπώνει το κανταΐφι!