Εκμέκ με σπιτικό αρωματικό τσουρέκι και βελούδινη κρέμα



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΕΚΜΕΚ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΚΑΙ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΚΡΕΜΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Εκμέκ με σπιτικό αρωματικό τσουρέκι και βελούδινη κρέμα

(για ένα μεγάλο ταψί του φούρνου 35*35)

Υλικά
1 μεγαλο και μισό ακόμα τσουρέκι σπιτικό ή και έτοιμο

Σιρόπι
600 γρ νερό
700 γρ ζάχαρη
Χυμό από μισό λεμόνι

Για την κρέμα
9 φλ γάλα
7 κ.σ γεματούτσικες κορν φλάουρ
12 κ.σ κόφτες ζάχαρη
3 αβγά
3 βανίλιες
3 κ.σ καλό βούτυρο αγελάδος
1 1/2 κ.γ μπέικιν πάουντερ

Για τη σαντιγί
600 γρ κρέμα γάλακτος
2 κ.σ ζάχαρη άχνη

Αμύγδαλο φιλέ για διακόσμηση κανέλα και κερασάκια.

Εκτέλεση
Κόβω σε φέτες 1,5 εκ. περίπου το τσουρέκι μου και το φρυγανίζω στο αερόθερμο στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Βγάζω από το φούρνο τα στρώνω στο ταψάκι μου και αφήνω να κρυώσει.
Ωστόσο φτιάχνω το σιρόπι μου.
Βράζω τη ζάχαρη και το νερό για 2-3 λεπτά, προσθέτω το λεμόνι και αφήνω να πάρει 2 βράσεις ακόμα.
Σιροπιάζω το τσουρέκι με το καυτό σιρόπι.
Αφού τραβήξει το σιροπάκι πασπαλίζω μου με μπόλικη κανέλα.

Ετοιμάζω την κρέμα.
Σε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα με τη ζάχαρη να κάψει ( κρατάω 2 φλυτζάνια για να διαλύσω το κορν φλάουρ).
Σε ένα μπολ βάζω το γάλα που κράτησα και διαλύω το κορν φλάουρ και προσθέτω και τα αβγά .
Ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά .
Όταν έχει κάψει το γάλα παίρνω 1-2 κουτάλες και προσθέτω στο μείγμα των αβγών για να ζεσταθούν . Γυρίζω στην κατσαρόλα και ανακατεύω μέχρι να πήξει η κρεμούλα.
Προσθέτω στο τέλος τις βανιλιες και το βούτυρο .
Τέλος πασπαλιστά ρίχνω πάνω στην κρέμα το μπεικιν και ανακατεύω επιφανειακά αρχικά να λιώσει το μπεικιν και να αφρίσει.
Ενσωματώνω σε όλη την κρέμα. ( Η κρεμούλα με αυτό τον τρόπο γίνεται αφράτη και βελούδινη).
Απλώνω την κρέμα μου πάνω στο σιροπιασμένο τσουρέκι.
Αφήνω στην άκρη να κρυώσει το γλυκό μου.
Στο μίξερ χτυπάω τη κρύα κρέμα γάλακτος με την άχνη να γίνει σαντιγί.
Απλώνω πάνω στην κρύα κρέμα και πασπαλίζω με αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο και έξτρα κανελίτσα.
Διακοσμώ με κερασάκι ή γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας.
Αφήνω να παγώσει ιδανικά όλη τη νύχτα.