Τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια και μελιτζάνες με κουρκούτι μπύρας και σκορδαλιά

Κολοκυθάκια και μελιτζάνες τηγανητές με κουρκούτι μπύρας, σερβιρισμένα με σπιτική σκορδαλιά

Χρυσά, αφράτα και απίθανα: τα κλασικά καλοκαιρινά λαχανικά σε κουρκούτι μπύρας με κεφαλοτύρι, τηγανισμένα μερακλίδικα και συνοδεία αέρινης σκορδαλιάς. Ένας μεζές που αξίζει τραπέζι μόνος του. Θα σας ενθουσιάσουν!


Υλικά 

Για το κουρκούτι

  • 1 κουτάκι μπύρα (330 ml) 
  • 1 κούπα κεφαλοτύρι Δανίας (τριμμένο) 
  • Αλάτι 
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει, για μέτρια πυκνή υφή) 

Για τα λαχανικά

  • 3 κολοκυθάκια 
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες ή τσακώνικες 
  • Ηλιέλαιο ή σπορέλαιο για τηγάνισμα 

Για τη σκορδαλιά

  • 2 μεγάλες πατάτες (βρασμένες) 
  • 3 σκελίδες σκόρδο 
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο 
  • Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι 
  • Αλάτι 


Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες (περίπου μισό εκατοστό). 
  2. Αν οι μελιτζάνες είναι πικρές, τις αφήνουμε σε μπολ με αλατισμένο νερό για 20 λεπτά, μετά τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά. 
  3. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μπύρα, το τριμμένο κεφαλοτύρι και λίγο αλάτι. 
  4. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα, μέχρι να αποκτήσουμε έναν χυλό μέτριας πυκνότητας — ούτε πολύ νερουλό, ούτε πολύ πηχτό. Θέλουμε να κολλάει στα λαχανικά, αλλά να τρέχει ελαφρώς. 
  5. Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε κατσαρολάκι ή βαθύ τηγάνι. 
  6. Βουτάμε κάθε φέτα λαχανικού μέσα στο κουρκούτι, φροντίζοντας να καλυφθεί καλά. 
  7. Τηγανίζουμε λίγα λίγα για να μη πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. 
  8. Όταν ροδίσουν και κάνουν ωραία ξανθή κρούστα, τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. 

Για την σκορδαλιά

  1. Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και τις κόβουμε σε κομμάτια. 
  2. Στο μπλέντερ ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τα σκόρδα και λίγο αλάτι και τα πολτοποιούμε. 
  3. Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια κρεμώδη, ομοιογενή σκορδαλιά. 
  4. Διορθώνουμε σε αλάτι ή λεμόνι κατά βούληση. 
  5. Τοποθετούμε σε πιατέλα τα τηγανητά λαχανικά και σερβίρουμε με σκορδαλιά στο πλάι. 
  6. Ταιριάζουν υπέροχα και με ψωμί ψημένο ή και με λίγη ρακί για συνοδεία. 
  7. Αν μας περισσέψει κουρκούτι, μπορούμε να το τηγανίσουμε σε μικρές κουταλιές σαν τηγανίτες και να τις συνοδέψουμε κι αυτές με σκορδαλιά.


Μυστικά επιτυχίας

  • Το λάδι πρέπει να είναι καλά ζεσταμένο αλλά όχι καπνισμένο — ιδανικά γύρω στους 170-180°C. 
  • Αν ο χυλός είναι πολύ αραιός, δεν θα κρατήσει πάνω στα λαχανικά. Αν είναι πολύ πηχτός, θα γίνει βαρύς. Θέλουμε "μέτριο προς ρευστό" σαν χυλός κρέπας με σώμα. 
  • Η σκορδαλιά γίνεται πιο αέρινη αν οι πατάτες χτυπηθούν όσο είναι ακόμη ζεστές.
Σπιτική σκορδαλιά

Δημιουργός συνταγής: Gogo Samiou