Πεϊνιρλί


ΠΕΪΝΙΡΛΙ

Με την πιο αφράτη ζύμη που έχω δοκιμάσει ποτέ.

ΥΛΙΚΑ
100 ml γάλα χλιαρό
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
7 γραμμάρια μαγιά ξηρή
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
75 ml σόδα (κουτάκι)
50 ml ηλιέλαιο
1 ασπράδι αυγού
375 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τη μαγιά και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλεύρι και ζυμώνουμε.
Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς και μόλις πιάσει θερμοκρασία τον σβήνουμε και βάζουμε μέσα το μπωλ με τη ζύμη για 1 ώρα με κλειστή πόρτα να φουσκώσει (το μπωλ να είναι κατάλληλο για φούρνο).
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπάλες και τις ανοίγουμε με τον πλάστη.
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο λιωμένο, κάνουμε από μια χαρακιά στις δύο άκρες, βάζουμε τη γέμιση και τα κλείνουμε.
Τα αλείφουμε γύρω γύρω με έναν κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας νερό.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.
Τα γέμισα με μπέικον και φέτα. 5 λεπτά πριν τα βγάλω από το φούρνο έριξα από πάνω τριμμένα κίτρινα τυριά.



Credits:
Eleni Petrakopoulou
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Πεϊνιρλί