
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΡΑΣΟΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ
Μακεδονική πρασοκιμαδόπιτα όλο γεύση!!
Τώρα που άρχισε να δροσίζει είναι ό,τι πρέπει !!
TΑΨΙ 38-40 εκατοστά.
Υλικά για 6 φύλλα:
- 500 γραμ αλεύρι μαλακό, συνήθως βάζω Αγ.Γεωργίου,
- 150 γραμ αλεύρι σκληρό,
- 350 ml χλιαρό νερό,
- 1 1/2 κουτ.τσαγ. αλάτι,
- 100 mlελαιόλαδο και σπορέλαιο,
- 2 κουτ. σούπας ξύδι,
- νισεστέ για άνοιγμα των φύλλων.
Εκτέλεση:
- Σε μεγάλη γαβάθα ρίχνεις το αλεύρι, κάνεις μια λακούβα και αδειάζεις εκεί το νερό, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι.
- Ζυμώνεις 5 λεπτά σε μια κανονική ζύμη .
- Την κάνεις κύλινδρο και την κόβεις σε 6 κομμάτια.
- Τα 2 κομμάτια γύρω στα 200-210 γραμ το καθένα και τα υπόλοιπα 4 γύρω στα 160 γραμ.
- Τα μεγάλα κομμάτια θα γίνουν το κάτω και το πάνω φύλλο και τα άλλα 4 θα γίνουν τα εσωτερικά φύλλα.
- Δουλεύεις 1 λεπτό το κάθε μπαλάκι και τα βάζεις στη γαβάθα και τη σκεπάζεις με νάϋλον.
- Αφήνεις για 30 λεπτά .
- Μετά σε επιφάνεια πασπαλισμένη με νισεστέ αρχίζεις το άνοιγμα με πλάστη.
Υλικά για τη Γέμιση:
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο,
- 6 πράσα,
- 500 γραμ κιμάς μοσχαρίσιος,
- 1 κ.σούπας κοφτή αλάτι,
- 2 αυγά χτυπημένα,
- μπόλικο μαυροπίπερο,
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Σε βαθύ τηγάνι σε ελαιόλαδο τσιγαρίζεις το κρεμμύδι, ρίχνεις τα πράσα αφού τα έχεις πλύνει καλά να μην έχουν εσωτερικά χώματα, τα έχεις χαράξει στα 4 και ψιλοκόψει.
- Τα σοτάρεις μέχρι να μαραθούν καλά, προσθέτεις ωμό τον κιμά, αλατίζεις, πιπερώνεις και συνεχίζεις το σοτάρισμα να ενωθεί ο κιμάς με τα πράσα και να γίνει ένα ωραίο μείγμα.
- Αφήνεις να κρυώσει και προσθέτεις ανακατεύοντας 2 χτυπημένα αυγά.
Δημιουργός συνταγής: Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή
