Παραδοσιακή Μακεδονική Πρασοκιμαδόπιτα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΡΑΣΟΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΡΑΣΟΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ


Μακεδονική πρασοκιμαδόπιτα όλο γεύση!!
Τώρα που άρχισε να δροσίζει είναι ό,τι πρέπει !!

TΑΨΙ 38-40 εκατοστά.


Υλικά για 6 φύλλα:

  • 500 γραμ αλεύρι μαλακό, συνήθως βάζω Αγ.Γεωργίου, 
  • 150 γραμ αλεύρι σκληρό, 
  • 350 ml χλιαρό νερό, 
  • 1 1/2 κουτ.τσαγ. αλάτι,
  • 100 mlελαιόλαδο και σπορέλαιο, 
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι, 
  • νισεστέ για άνοιγμα των φύλλων.

Εκτέλεση:

  1. Σε μεγάλη γαβάθα ρίχνεις το αλεύρι, κάνεις μια λακούβα και αδειάζεις εκεί το νερό, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι.
  2. Ζυμώνεις 5 λεπτά σε μια κανονική ζύμη .
  3. Την κάνεις κύλινδρο και την κόβεις σε 6 κομμάτια. 
  4. Τα 2 κομμάτια γύρω στα 200-210 γραμ το καθένα και τα υπόλοιπα 4 γύρω στα 160 γραμ.
  5. Τα μεγάλα κομμάτια θα γίνουν το κάτω και το πάνω φύλλο και τα άλλα 4 θα γίνουν τα εσωτερικά φύλλα.
  6. Δουλεύεις 1 λεπτό το κάθε μπαλάκι και τα βάζεις στη γαβάθα και τη σκεπάζεις με νάϋλον.
  7. Αφήνεις για 30 λεπτά .
  8. Μετά σε επιφάνεια πασπαλισμένη με νισεστέ αρχίζεις το άνοιγμα με πλάστη.


Υλικά για τη Γέμιση:

  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο, 
  • 6 πράσα, 
  • 500 γραμ κιμάς μοσχαρίσιος, 
  • 1 κ.σούπας κοφτή αλάτι,
  • 2 αυγά χτυπημένα, 
  • μπόλικο μαυροπίπερο, 
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Σε βαθύ τηγάνι σε ελαιόλαδο τσιγαρίζεις το κρεμμύδι, ρίχνεις τα πράσα αφού τα έχεις πλύνει καλά να μην έχουν εσωτερικά χώματα, τα έχεις χαράξει στα 4 και ψιλοκόψει.
  2. Τα σοτάρεις μέχρι να μαραθούν καλά, προσθέτεις ωμό τον κιμά, αλατίζεις, πιπερώνεις και συνεχίζεις το σοτάρισμα να ενωθεί ο κιμάς με τα πράσα και να γίνει ένα ωραίο μείγμα.
  3. Αφήνεις να κρυώσει και προσθέτεις ανακατεύοντας 2 χτυπημένα αυγά. 

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΜΙΣΗ. ΣΕ ΤΑΨΙ ΣΤΡΩΝΕΙΣ 3 ΦΥΛΛΑ ΛΑΔΩΜΕΝΑ ΚΑΤΩ , ΓΕΜΙΣΗ, 3 ΦΥΛΛΑ ΛΑΔΩΜΕΝΑ ΕΠΑΝΩ. ΨΗΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ 180 ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ 1 ΩΡΑ.


Δημιουργός συνταγής: Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget