Πρέτσελ



Μια συνταγή της κυρίας Μαρινας Μισαηλιδου‎ για ΠΡΕΤΣΕΛ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Πρέτσελ

Σήμερα είχα την επιθυμία για πρέτσελ καθότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Γερμανία όποτε μπήκα στην κουζίνα και .....εέοιμαααα !!!
Με φρέσκο βουτυράκι είναι το κάτι άλλο!

Υλικα:
1 κουπα νερο
1 φακ.ξερη μαγια
1 κ.σ.βιταμ λιωμενο
1 κ.γ.αλατι
1 κ.γ.ζαχαρη
Αλευρι γ.ο.χ.περιπου 400 γρ.
1 lt νερο +3 κ.σ. μαγειρικη σοδα
Χονδρο αλατι
Το νερο δεν χρειαζεται να ειναι χλιαρο .

Διαλυουμε την μαγια στο νερο προσθετουμε τα υπολοιπα υλικα και τελευταιο το αλευρι ζημωνουμε για 10 λεπτα η ζυμη ειναι ευπλαστη και δεν κολλαει στα χερια .
Την σκεπαζουμε με μια μεβρανη και την αφηνουμε να ξεκουραστει για 10 λεπτα.
Την χωριζουμε σε μπαλακια και τα πλαθουμε σε μικρα μπαστουνακια τα βαζουμε το ενα διπλα στο αλλο τα σκεπαζουμε με την μεβρανη για αλλα 10 λεπτα.
Τα πλαθουμε σε κορδωνια και τα δεινουμε το σχημα των μπρετσελ .
Τα τοποθετουμε σε ενα ταψι με πετσετα τα σκεπαζουμε με την μεβρανη και τα αφηνουμε να φουσκωσουν για 45 λεπτα.
Στην συνεχεια τα ξεσκεπαζουμε και τα βαζουμε στο ψυγειο μεχρι να βρασει το νερο με την σοδα.
Ετσι διατηρουν πολυ καλα το σχημα τους.
Βαζουμε το νερο να βρασει μολις κοχλαζει χαμηλωνουμε λιγο την φωτια και ριχνουμε την σοδα.
Μετα ριχνουμε ενα ενα τα μπρετσελ και τα αφηνουμε για 5 δευτερολεπτα μεσα και απο τις δυο πλευρες και τα βγαζουμε με μια τρυπητη κουταλα και τα τοποθετουμε σε ταψι με λαδοκολλα.
Βαζουμε χονδρο αλατι απο επανω.
Τα ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 210 βαθμους για 25 λεπτα μεχρι να παρουν αυτο το ωραιο χρωμα.